Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Entomofagie - hmyz jako potrava budoucnosti
Pondělíčková, Barbara ; Hlava, Jakub (vedoucí práce) ; Kulma, Martin (oponent)
Tato práce vytváří ucelený souhrn dosavadní české i světové entomofagie. Formou literární rešerše jsou v práci shrnuty poznatky o využití hmyzu v potravě člověka. Zahrnuta je historie, tak i současné postavení entomofagie ve světě. Rešeršní část také popisuje hlavní zástupce hmyzu, kteří jsou využíváni ke konzumaci včetně souhrnu základních výživových hodnot. Dále se práce zabývá chovem hmyzu před následnou konzumací a samozřejmě jsou zmíněna i rizika s takovou konzumací spojená. Na konci rešeršní části je uvedeno několik vybraných možností přípravy pokrmů z hmyzu. V praktické části bakalářské práce byl zhotoven dotazník, který měl za cíl zmapovat a popsat povědomí české veřejnosti o konzumaci hmyzu a jejího případného rozšíření. Anketa byla realizována především elektronicky (přes internet), doplňkově pak osobním dotazováním pro zahrnutí širší škály odpovědí zejména k zajištění většího věkového rozpětí respondentů. Získané odpovědi byly analyzovány a získané výsledky ankety byly pro lepší přehlednost vyhodnoceny pomocí grafů.
Vegetariánství - cesta k řešení potravinové krize?
Vojkůvková, Petra
Diplomová práce se zabývá problematikou vegetariánství a jeho možnostmi v řešení potravinové krize ve světě. Byla stanovena hypotéza, že vegetariánství je cestou k řešení této krize. Metodou SWOT analýzy byly hodnoceny jak silné a slabé stránky, tak příležitosti a rizika vegetariánství se zaměřením na ekonomické, ekologické a etické hledisko. Z výsledků vyplývá, že vegetariánství je cestou k řešení potravinové krize, ale pouze v teoretické rovině, protože zde existuje celá řada faktorů a překážek, které neu-možňují realizaci uvedeného řešení v plném rozsahu.
Potravinová krize a Fair Trade
Potužníková, Johana ; Musil, Martin (vedoucí práce) ; Pucandlová, Miroslava (oponent)
Bakalářská práce pojednává o globálním problému potravinové krize, jejích příčinách a rozvojové pomoci. Čtenářům by měla problém jednoduchým způsobem vysvětlit a objasnit, jaké principy a programy jsou používány k řešení a snižování této situace. Část práce je věnována rozvojovým cílům tisíciletí a jejich náplni a jednotlivým organizacím, které se věnují problémům spojených s potravinovou nedostatečností. Práce se dále zabývá férovým obchodem, neboli Fair Trade, který se snaží problémy vzniklé potravinovou nedostatečností efektivně řešit. Jde především o praktickou pomoc, do které se zapojují nejen jednotlivci, ale i celé organizace, obchodní společnosti a nadnárodní firmy.
ANALÝZA PŘÍČIN, DŮSLEDKŮ A ZPŮSOBŮ ŘEŠENÍ POTRAVINOVÉ KRIZE
Ptáčník, Martin ; Kotýnková, Magdalena (vedoucí práce) ; Hylmarová, Tereza (oponent)
Diplomová práce přináší komplexní analýzu potravinové krize posledních let. V letech 2007-2008 a 2010-2011 došlo k dramatickému nárůstu základních cen potravin, který v kombinaci s přetrvávající chudobou představuje závažný problém pro mnoho milionů lidí. Cílem práce je analyzovat příčiny tohoto jevu. Současně jsou zkoumány socioekonomické dopady růstu světových cen potravin na kvalitu života v rozvojových zemích. V tomto smyslu je v průběhu řešení diplomové práce proveden výzkum, zda se pomocí cíleně zvolených prostředků podařilo potravinovou krizi 2007/08 vyřešit a zároveň jsou naznačeny další možnosti řešení současné situace, tak aby došlo k redukci hladu a podvýživy ve světě a zamezení propadu dalších lidí do chudoby. Výzkum je proveden s použitím metody pozorování, kauzální analýzy a syntézy.
Evropská politika v oblasti bezpečnosti potravin
HORÁKOVÁ, Martina
Tématem této práce je evropská politika v oblasti bezpečnosti potravin. Jejím cílem je zhodnotit, jaký význam má zajištění bezpečnosti potravin pro evropský trh a pro evropské spotřebitele. První část stručně shrnuje nejdůležitější historické okamžiky od zajištění dostatku potravin pro všechny až po vytvoření propracovaného systému s názvem {\clqq}z farmy po vidličku``, který zahrnuje celý potravinový a krmivářský řetězec. Také definuje základní pojmy související s daným tématem. Další části zahrnují potravinovou legislativu a orgány, které právní předpisy vytvářejí a dohlížejí na jejich dodržování. Na závěr je v práci zařazena kapitola, která se zabývá Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva a Systémem HACCP. Oba tyto systémy jsou důležité při zajišťování bezpečnosti spotřebitelů. Práce umožňuje vytvoření představy o komplexnosti stávajícího systému zajištění bezpečnosti potravin.
Důvody vzniku potravinové krize v letech 2007-2008
Albertová, Jana ; Malý, Josef (vedoucí práce) ; Tupý, Jaroslav (oponent)
Diplomová práce "Důvody vzniku potravinové krize v letech 2007-2008" popisuje a analyzuje do jaké míry přispěly jednotlivé faktory ke vzniku a prohloubení potravinové krize ve světě. Média a některé významné světové organizace považovaly za hlavní faktory vzniku krize politiku biopaliv první generace a zvýšenou poptávku z Číny a Indie, tato diplomová práce však na základě komplexního pohledu poukazuje na to, že za velice závažný důvod lze spíše označit klimatické změny. Řešení klimatických změn je předmětem různých konferencí a mezinárodních jednání již několik desetiletí, a proto doufejme, že již brzy dojde k aktivnímu řešení tohoto komplexního problému. Samozřejmě preventivní kroky musí být učiněny do budoucna i v případě ostatních faktorů vzniku poslední potravinové krize.
Potravinová krize v zemích ACP na počátku 21. století
Kopecká, Monika ; Stuchlíková, Zuzana (vedoucí práce) ; Krč, Jakub (oponent)
Svetom otriasa niekoľkonásobná globálna kríza, či už finančná, energetická alebo potravinová. Práve potravinovej kríze, ktorú môžeme zasadiť do obdobia koniec roka 2006 a začiatok roka 2008, sa venuje predkladaná bakalárska práca. Primárnym cieľom práce je zhodnotiť súčasnú potravinovú krízu a analyzovať jej možné príčiny. Potravinová kríza postihuje najhoršie chudobné a zraniteľné skupiny ľudí po celom svete, preto sa zameriame na dopady krízy na krajiny Afriky, Karibiku a Pacifiku. Keďže tieto krajiny si vyžadujú pozornosť medzinárodného spoločenstva, na záver práce nastienime prístup rozvinutých trhových ekonomík k danej problematike. Skupina krajín ACP nesie status bývalých kolónií európskych krajín, preto sme ako partnera krajín ACP pri riešení potravinovej krízy zvolili Európsku úniu.
Food crisis at the beginnig of the 21. century: causes and impacts on world economy
Mutalová, Ingrida ; Stuchlíková, Zuzana (vedoucí práce) ; Vondrušková, Barbora (oponent)
Hlavním cílem předkládané bakalářské práce je vysvětlit příčiny a dopady potravinové krize v posledních letech, přičemž krize je vnímaná především z hlediska růstu cen jednotlivých potravinových komodit. V příslušných kapitolách se zaobírám faktory, které zapříčinili růst cen v potravinové oblasti a rovněž jejich ekonomickými a sociálními dopady. Součástí práce je pohled na dopady potravinové krize v různých regionech světa. Do práce jsem zahrnula také kapitolu o pomoci mezinárodních organizací státem v nouzi. Na závěr jsem načrtla možné řešení, které by měla pomoci zpomalit růst cen potravin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.